> Palvelut > Hoito-ohjeet > Sohvat ja lepotuolit

Sohvat ja lepotuolit

Verhoilumateriaalin valinnasta

Valintasi helpottuu, kun olet etukäteen päättänyt sohvan paikan ja mitannut tilan pituuden, leveyden sekä korkeuden. Arvioi samalla miten sohvan tyyli, verhoilu ja väritys sopivat muihin olemassa oleviin kalusteisiin.

1. Ensisijainen käyttötarkoitus:
Onko sohva tarkoitettu istumasohvaksi, löhöilypaikaksi, perheen ja tuttavien kokoontumiseen vai vierashuoneen kalusteeksi ja samalla varavuoteeksi?

2. Ketkä sohvaa eniten käyttävät:
Onko perheessäsi lapsia? Onko sinun helppo istuutua sohvalle ja nousta siitä? Oletko sinkku? Pitääkö sinun ottaa huomioon kissa, koira tai muut kotieläimet?

3. Miten voit estää likaantumisen ja poistaa mahdolliset tahrat:
Jotkut verhoilumateriaalit hylkivät enemmän likaa kuin toiset. Niin ikään tahranpoisto on yleensä helpompaa tekokuitu- kuin luonnonkuitukankaasta. Vaaleat värit ovat aina arkoja lian ja tahrojen suhteen, joten kangas kannattaa suojata hoitotuotteella likaa hylkiväksi.

Tarkista myyjältä sohvan verhoilukankaan sopivuus omaan käyttötarkoitukseesi. Jos valitset vesipestävän kankaan, varmista myös verhoilun riisuttavuus ja tyynyjen vetoketjujen kestävyys. Vesipestävä kangas ei välttämättä tarkoita sitä, että voit vesipestä kaikki sohvan irti lähtevät osat.

Kiinteästi verhoiltuja rungon osia et voi irrottaa pesuun. Muista myös, että tyynyjen vetoketju ei ole merkki päällisten pesunkestävyydestä. Suuret päälliset on syytä antaa pesulan puhdistettavaksi, koska niiden peseminen kotioloissa riittävän väljässä vedessä on usein mahdotonta pesukoneen rummun pienen koon vuoksi.

Askossa on laaja ja edullinen sohvien ja lepotuolien perusmallisto vakiokankailla. Jos vakiokankaista ei tunnu löytyvän juuri sopivaa omaan kotiin, kannattaa katsoa tilausmallistosta. Voit valita sohvan, vuodesohvan tai lepotuolin oman makusi mukaan.

Valitset vain kankaan laajasta valikoimastamme tai tuot oman kankaasi ja verhoilijamme tekevät toiveesi mukaisen sohvan. Kangasnäytteet esillä myymälöissämme.

Verhoilukankaiden ominaisuuksista

Tekokuidut

Kestävät ja helposti puhdistettavat tekokuitukankaat.

Helppohoitoiset ja usein myös edullisimmat tekokuitukankaat ovat verhoilukankaista kestävimpiä.

Nykytekniikka antaa hyvät mahdollisuudet valmistaa tekokuiduista laadukkaita materiaaleja, jotka tuntuvat hyvin samankaltaisilta kuin luonnonkuidut. Esimerkiksi kankaan pinta voi olla puuvillan oloinen, kiiltävä tai mattapintainen. Erilaisilla kudonnoilla saadaan aikaan kuvioita, jotka elävöittävät muuten yksiväristä pintaa.

Tekokuitukankaasta voit helposti poistaa likatahrat kevyesti pyyhkimällä. Jos tulee isompi vahinko, puhdistusta helpottaa useimpien kankaiden vesipestävyys. Lisäksi ne kestävät kulutusta ja ovat vähemmän alttiita valon aiheuttamalle haalistumiselle.

Eläväpintaiset mikrokuitu- ja muut nukkakankaat

Jos perheessäsi on lapsia, mikrokuitu on loistava valinta, sillä se kestää mainiosti kovaakin kulutusta.

Mikrokuidusta on tullut eräs suosituimmista materiaaleista paitsi kestävyyden ja puhdistettavuuden ansiosta, myös kankaan pinnan mokkamaisen ja elävän ilmeen vuoksi. Elävyys syntyy kankaan pinnassa olevan nukan taittumisesta eri suuntiin, jolloin valokin taittuu kankaan eri kohdissa eri tavoin.

Chenille-kankaat ovat usein sekoitekankaita, joissa tekokuitujen joukossa voi olla luonnonkuituja. Chenille ja muut nukkakankaat tuntuvat käytössä pehmeältä ja miellyttävältä. Kankaan pintaan syntyy käytössä painaumajälkiä, mitkä johtuvat nukan ”kaatumisesta”. Tällöin valo taittuu kankaan eri kohdissa eri lailla tehden pinnasta elävän ja ilmeikkään. Parhaiten tämä näkyy tummissa ja yksivärisissä kankaissa.

Luonnonkuidut

Puuvilla ja pellava tuntuvat miellyttäviltä, mutta edellyttävät huolenpitoa.

Puuvilla ja pellava ovat yleisimpiä luonnonkuituisia sohvien verhoilumateriaaleja. Ne tuntuvat iholla miellyttäviltä, eivätkä kerää sähköä. Sen sijaan puuvilla ja pellava sitovat ympäristöstään kosteutta, mistä johtuu myös niiden herkempi likaantuminen.

Useat puuvillalaadut ovat vesipestäviä ja jotkut myös sanforoituja (esikutistettuja), mutta kutistuminen tulee aina huomioida mikäli vaatimuksena on vesipesu. Pellavalle tyypillistä on rypistyminen, mikä ei ole kankaan virhe, vaan olennainen osa sen ilmettä. Pellavapäällisiä emme suosittele pestäväksi kotona, vaan aina pesulassa.

Puuvilla- ja pellavakankaat ovat pakkavärjättyjä, jolloin sävyerot eri värjäyserien välillä ovat luonnollisia eivätkä kankaan virhe. Värien haalistuminen kuuluu myös puuvillan ja pellavan ominaisuuksiin, joten suojaa sohvasi suoralta auringonvalolta tai sijoita se huoneen varjoisammalle puolelle.

Puuvilla- ja pellavakankaat vaativat erityistä huolenpitoa. Kun suihkutat kalusteet ennen käyttöönottoa Softcare-verhoilusuojalla, säästyt monelta harmilta. Suoja-aine tekee tekstiilin pinnan likaa ja nesteitä hylkiväksi, eikä sokerinen juoma tai punaviini imeydy kankaaseen.

Villa

Villa pitää pintansa pitkään.

Villakankaat ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Villa on helppo pitää puhtaana, sillä lika ja neste eivät imeydy heti kankaan sisään. Kun muistat poistaa tahrat heti niiden synnyttyä ja imuroida sohvasi aika ajoin kevyesti, villakankainen sohvasi pitää loistokkaan ulkonäkönsä ja palvelee sinua pitkään.

Verhoilukankaat lyhyesti

Sohvakankaan ominaisuuksiin eivät vaikuta yksinomaan kuidut, vaan myös kankaan ja neuloksen rakenne sekä viimeistelyprosessit.

Nukkakankaat ovat yleensä kaikkein helppohoitoisimpia ja kotikäytössä kestävimpiä. Sileäpintaiset tekokuitukankaat ovat niin ikään helppohoitoisia ja yleensä myös kestäviä. Kuvioltaan elävä kangas on usein käytännöllisempi kuin täysin yksivärinen. Kohokuviopintaiset kankaat likaantuvat helpommin ja ovat vaikeampia puhdistaa kuin sileäpintaiset kankaat.

Kudotuissa kankaissa voi olla pitkiä lankajuoksuja, jolloin ne saattavat jäädä kiinni farkun nastoihin, sormusten kruunuihin tai kissan kynsiin. Nykyisin voit myös huoletta valita ajattomia ja tyylikkäitä vaaleita verhoilumateriaaleja, kunhan käsittelet ne Softcare suoja- ja hoitoaineilla. Softcare-verhoilusuojan käyttö helpottaa olennaisesti tekstiilien hoitoa ehkäisemällä lian ja nesteiden imeytymisen.

Jos tahra on syntynyt suojaamattomaan kankaaseen, saat useimmissa tapauksissa avun Softcare -sisustustekstiilien pesuaineesta.

Suosittelemme, että tarkistat aina Askon myyjältä sohvan verhoilukankaan sopivuuden omaan käyttötarkoitukseesi.

Jos valitset vesipestävän kankaan, varmista myös verhoilun riisuttavuus ja tyynyjen vetoketjujen kestävyys. Vesipestävä kangas ei ole välttämättä tae siitä, että voit vesipestä kaikki sohvan irti lähtevät osat. Kiinteästi verhoiltuja rungon osia et myöskään voi irrottaa pesuun.

Muista myös, että tyynyjen vetoketju ei ole merkki päällisten pesunkestävyydestä. Suuret päälliset on syytä antaa pesulan puhdistettavaksi, koska niiden peseminen kotioloissa riittävän väljässä vedessä on usein mahdotonta rummun pienen koon vuoksi.

Verhoilukankaiden laatu ja testaukset

Kulutuskestävyyden on vastattava normaalia kotikäyttöä

Kankaiden kulutuskestävyyttä mitataan Martindale-testillä. Kotikalusteelle riittävä Martindale -taso on yli 20.000 hankausta. Jotkut nukkakankaat kestävät hankauksia jopa viisinkertaisesti eli yli 100.000 hankauskertaa.

Hankauskeston mittauksiin on syytä kuitenkin suhtautua kriittisesti, sillä kankaan käytännön kulutus voi poiketa hyvinkin paljon testimenetelmän teoreettisesta tasaisesta hankauksesta. Esimerkiksi kissan tai koiran kynnet saavat aikaan hyvinkin helposti jälkiä liimattuihin nukkakankaisiin, joilla testien mukaan on hyvä hankauskesto.

Asko vastuullisena huonekalumyyjänä käyttää sohvissa vain sellaisia kankaita, joiden hankauskesto vastaa vähintään normaalia kotikäyttöä.

Varmista myös riittävä valonkesto

Tekstiilien valonkesto on toinen asia mihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota. Asteikolla 1-8 riittävä valonkesto on 4-6. Valonkesto tulee ottaa huomioon varsinkin silloin, jos kaluste on alttiina voimakkaalle valolle. Muista kuitenkin, että suora auringon valo haalistaa aina verhoilumateriaaleja.

Viranomaiset valvovat puolestasi paloturvallisuutta

Tekstiilien syttyvyys on lakisääteisesti valvottua. Kotikalusteiden täytyy täyttää ns. tupakkatesti (SL2). Koska tekstiilien paloturvallisuutta valvotaan lakisääteisesti, voit luottaa siihen, että verhoilukankaat ovat myös tässä suhteessa asianmukaiset. Jos käyttökohde on julkinen tila, on ostajan aina tarkistettava, että tuote vastaa viranomaisten antamia julkisten tilojen vaatimuksia.

Sijoita sohva oikein, niin pidennät sen elinikää

Kun valitset sohvallesi sijoituspaikkaa, ota huomioon muutamia perusasioita, joilla varmistat sohvasi hyvinvoinnin ja pidennät sen elinikää.

1. Suosittelemme, ettet sijoittaisi sohvaa tai muutakaan verhoiltua kalustetta suoraan voimakkaaseen auringonvaloon etkä käyttäisi kasvilamppuja sohvasi lähellä. Voimakas valo haalistuttaa värejä ja tekee kankaasta laikukkaan.

2. Älä sijoita kukkia sohvan välittömään läheisyyteen, ettei kasteluvesi vahingoita kangasta tai sohvan jalkoja. Lattioiden pesun yhteydessä on vältettävä sohvan jalkojen kastumista, koska niiden petsiväri saattaa värjätä joitain lattiamateriaaleja.

3. Sijoita verhoillut kalusteet riittävän kauas huoneen ja siellä olevien kaappien ovista ja muista liikkuvista esineistä, etteivät niiden terävät kulmat tai vetimet vahingoita kangasta.

4. Älä sijoita sohvaa suoraan lämpöpatterin eteen. Liika lämpö vahingoittaa materiaaleja. Lämpöpatterin välittömässä läheisyydessä kalusteesi kerää myös enemmän pölyä.

Verhoilunahkojen ominaisuudet ja peruslaadut

Nahka on eräs luonnon parhaista materiaaleista.

Se hengittää ja tuntuu mukavalta iholla. Sitkeänä materiaalina nahka kestää erinomaisesti kulutusta ja kovaakin kuormitusta hyvin pienellä alueella. Nahalle on tyypillistä myös luontaiset pinnan epätasaisuudet, kuten arvet, hyönteisten pistot jne. Mitä hienompi ja luonnollisempi nahkalaatu on, sitä vaativampaa hoitoa se tarvitsee.

Aniliini on kallein, luonnollisin ja pehmein nahkatyyppi. Se on läpivärjätty ja hyvin ohuesti viimeistelty, jolloin nahka on luonnollisimmillaan ja hengittää hyvin. Toisaalta myös lika imeytyy aniliiniin muita nahkalaatuja helpommin.

Semianiliininahka erottuu aniliinista siten, että nahan pinnassa on ohut pigmenttikerros ja lakka. Se kestää enemmän kulutusta ja on helpompi pitää puhtaana.

Peitevärjätyt nahat sekä ns. Bycast-nahat ovat käytössä huolettomimpia. Peitevärjätyn nahan useat väri- ja lakkakerrokset vähentävät nahan huokosten likaantumisalttiutta. Bycast -nahassa on haljasnahka pinnoitettu polyuretaanilla, joka luo nahan päälle kalvon.

Vaikka nahka on kulutusta kestävää, ei sekään kestä kotieläimien kynsien jälkiä vaurioitumatta.

Haluatko säilyttää sohvasi pidempään nuorena?

Kun noudatat seuraavia ohjeita, kalusteesi säilyvät pidempään kauniina ja uuden veroisina:

1. Älä istu sohvan käsinojilla, äläkä nouse sohvalle seisomaan.

2. Kun siirrät kalusteita, ota kiinni sohvan rungon alareunasta.

3. Vältä käyttämästä sohvalla tai sen lähellä teräviä esineitä (saksia, veitsiä jne.), jotka voivat pudotessaan vaurioittaa kangasta.

4. Älä istu sohvalle märillä tai väriä päästävillä vaatteilla.

5. Älä syö sohvalla.

6. Myös tupakka voi pudotessaan aiheuttaa vaurioita kankaaseen huolimatta siitä, että kangas täyttää ns. tupakkatestille (SL2) asetetut vaatimukset.

7. Älä tamppaa sohvan tyynyjä tai pehmusteita. Säännöllinen imurointi tekstiilisuulakkeella on hellävaraisempi puhdistuskeino.

Muista myös, ettei valmistaja korvaa yllämainittuja, itse aiheutettuja vaurioita.

Hoito-ohjeita

Softcare suojaa kaikki tekstiili- ja nahkapinnat kastumiselta ja likaantumiselta.

Softcare-verhoilusuoja

Suosittelemme, että suojaat kangasverhoillut sohvat ja muutkin huonekalut jo ennen ensimmäistä käyttökertaa Softcare verhoilusuojalla. Myös nahkaverhoillut tuotteet on hyvä suojata Softcare-nahkasuojalla huolimatta siitä, että useille nahoille käsittely on tehty jo nahkatehtaalla. Koska nahka on luonnonmateriaali, se on saattanut kuivua matkalla nahkatehtaalta kotiisi.

Softcare-suojat sopivat kaikille tekstiilikuiduille, niiden sekoituksille sekä nahkapinnoille. Softcare-suojaus ei muuta tekstiilin eikä nahan tuntua, hengittävyyttä eikä väriä. Suojaus helpottaa olennaisesti tekstiilien ja nahan hoitoa, sillä lika ei imeydy kuitujen eikä nahan huokosten sisään. Tuore lika lähtee pinnalta pyyhkäisten ja kuiva lika on helpompi imuroida.

Suoja on myrkytön eikä aiheuta allergisia oireita. Suojaus estää pysyvien tahrojen syntymisen. Softcare-käsitellyt tekstiilit ja nahkapinnat pysyvät pitkään siisteinä ja tahrattomina, eivät nuhraannu ja ovat kaikin puolin helpompia käytössä. Softcare hoito- ja suoja-aineet sekä niiden käyttöohjeet saat lähimmästä Asko-myymälästä.

Softcare-tahranpoistaja

Uusi, tehokas ensiapu kaikenlaisille tahroille. Sopii kaikille tekstiileille.

Softcare Tahranpoistajan avulla poistat kaikki vaikeatkin tahrat jopa kuulakärkikynän jälkiä myöten. Tarkista ensin materiaalin värinkesto huomaamattomasta kohdasta ja sumuta sitten ainetta tahralle. Anna vaikuttaa muutama minuutti ja pyyhi pois kostealla liinalla. Varjosta lopuksi tahran reuna kostealla liinalla ulkoa sisäänpäin, ettei kuivumisen jälkeen jää ns. vesirantua.

Pidä kätevän kokoinen Softcare Tahranpoistaja kotona ja matkoilla aina saatavilla.

www.softcare.fi