> Palvelut > Hoito-ohjeet > Kierrätys

Laadukas kestää

Hyvän huonekalun käyttöikä voi olla yhteensä kymmeniä vuosia. Kun haluat uudistaa kotiasi, joutuvat vanhat huonekalut kuitenkin usein väistymään alkuperäisestä tarkoituksestaan.

Harkitse silloin, kuinka kalusteesi kanssa menettelet. Kaatopaikka on harvoin oikea paikka käytetylle kalusteelle.

Näin jatkat huonekalusi ikää

Kierrätys

Askon huonekaluissa on myös klassikoita, joita keräilijät etsivät ympäri maata. Jos kuitenkin haluat luopua tällaisesta vanhasta huonekalustasi, osto- ja myyntiliike on hyvä vaihtoehto. Ehjän, käyttökelpoisen huonekalun kierrätykselle on lukuisia muitakin vaihtoehtoja, esim. siirtäminen uuteen käyttöpaikkaan - kesämökille, autotalliin, nuorisokämppään, toimintakeskuksiin ym... Huonekalu löytää uusia käyttäjiä myös kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta.

Kunnostus

Kuluneen huonekalun voi kunnostaa, esim. verhoilla tai hioa ja lakata uudestaan. Useilla paikkakunnilla on huonekalujen kunnostukseen erikoistuneita liikkeitä.

 

Huonekalun hävittäminen

Vaikka maassamme ei vielä ole kattavaa keräily- ja käsittelyjärjestelmää loppuunkäytetyille huonekaluille, jotakin voidaan tehdä omatoimisestikin.

Kunnallinen jätehuolto

Askon huonekalujen materiaalit sopivat kierrätykseen vaahtomuovia lukuun ottamatta. Edellytyksenä on, että eri materiaalit erotellaan toisistaan. Eroteltuina jätteet voidaan viedä asianmukaisiin paikkoihin.

Poltettaviksi

  • Puupohjaisista levyistä ja massiivipuusta valmistetut kalusteet. Lastulevyä ei yleensä saa polttaa, mutta nykyiset levyt ovat tässä suhteessa jo lähes ongelmattomia.
  • Verhoillut huonekalut. Vaahtomuovi asettaa polttolaitokselle korkeat vaatimukset, ja tämän vuoksi niiden polttaminen on vielä nykyisin hankalaa.

Biologiseen jätteeseen

  • Luonnonmateriaaleista valmistetut verhoilut ja pehmusteet.

Metalliromuihin

  • Jousitukset, kiskot, saranat, heloitukset, rungot, ruuvit, naulat ym.

Lasinkeräyspisteisiin

  • Vitriinien, hyllystöjen ja kaappien lasiosat

Kaatopaikalle

  • Muovi-, vaahtomuovi- ja sekajätteet.
  • Mikäli kalusteen hajottaminen eri materiaaleihin ei onnistu, on se syytä viedä kaatopaikalle.

Huonekalun polttaminen

  • Huonekalujen levy- ja puu- ja kangasosia voidaan polttaa pieninä määrinä muun polttopuun joukossa. Parasta on kuitenkin välttää polttamista, jos huonekalussa käytetyistä materiaaleista ei enää ole tarkkaa tietoa.